ДЛЯ ДІТЕЙ І БАТЬКІВ

...техніка стала нашою долею.» М. Хайдегер.

ДЛЯ ДІТЕЙ І БАТЬКІВ

     Дорогі наші діти, юнаки, шановні батьки!
Незабаром прийде осінь, яка покличе всіх нас до школи. Як завжди, мине декілька тижнів, а то й весь вересень, поки буде затверджено розклад занять, налагодиться робота гуртків і спортивних секцій, зійде з місця культурне життя шкіл та їх побут. З досвіду знаємо, що в такому процесі адаптації визначення батьками щодо занять своїх дітей в спортивних секціях відкладається на опісля: "Спочатку уроки, потім додаткові заняття з англійської, німецької, математики і лише після подивимось, чи буде час для спорту!"



     В умовах сучасного високо комунікативного та технологізованого світу, глибокі знання та навички предметних дисциплін, звичайно, стають мірилом успішності людини в майбутньому, і навіть, як багато хто думає, забезпеченості її життя взагалі. В той же час світ, який створює людина постійно, швидко змінюється і вимагає від нас нових знань – так безкінченно. Але є істини, які даються людині з моменту народження: тіло, душа, чистота (пустота) духу. Ці істини кожен з нас зобов’язаний постійно розвивати, вдосконалювати, підтримувати, очищати незалежно від ситуацій сьогодення, тому що вони є хребтом нашої можливої цілісності.
     Дану можливість людина може реалізовувати, постійно самовдосконалюючись, через заняття різними видами духовної практики, фізичної активності, зокрема, спортом. Особливо це стосується тих видів, де виховання високих культурно-духовних цінностей стоїть на рівні з розвитком рухових якостей технічних навиків, фізичних кондицій. Серед них виділяються єдиноборства, де людина просто зобов’язана пройти шлях самоорганізації та гартування характеру, гармонізації свого внутрішнього світу.
     Особливість східних єдиноборств, зокрема дзюдо, полягає в наявності базових етико-виховних, загальнолюдських філософських і естетико-культурних засад, якими пронизано тіло процесу підготовки і розвитку. Самовдосконалення, ріст майстерності в дзюдо – дуже індивідуальний і інтимний шлях кожного борця. Що одному дається відразу чи за декілька занять, інший на це витрачає роки. І це не погано і не добре – такою є суть життєвого шляху кожного.
     Тому, коли ми порівнюємо себе або своїх дітей з однолітками, одноклубниками на зразок виконання тих чи інших вправ, успішності виступів в змаганнях, це не зовсім вірно. Доцільніше зрівнювати одного спортсмена, учня на протязі певного проміжку часу, відслідковуючи приріст тих чи інших конкретних особистих показників, якостей. З деякими дітьми йде здебільшого виховний, мотиваційний процес, на фоні якого протягом деякого часу ріст показників фізичної, технічної майстерності майже не помітний. Але це також потрібно. Це шлях кожного.    
   
  Повертаючись до навчально-виховної системи в дзюдо, кожен учень має можливість на:
1)  розвиток фізичних якостей організму: сили, швидкості, гнучкості, координації, витривалості і, що особливо важливо (притаманно дзюдо) – гармонії, врівноваженості їх розвитку;
2)  набуття навиків техніко-тактичних спортивних та прикладних прийомів боротьби самозахисту та атаки;
3)  виховання морально-вольових якостей: мужності, витриманості, врівноваженості, наполегливості, сміливості, самоконтролю; етико-культурних цінностей: поваги до дорослих, ровесників, молодших та допомоги їм, чесності, доброзичливості, культури переживання поразок і перемог, відчуття «прекрасного, чистого і витонченого» в діях вчинках , рухах своїх і товаришів; вищих духовних цінностей: честі, самовизначення та самовираження свого життя, формування багато змістовного внутрішнього світу, переживання відповідальності за своє життя, своїх близьких, рідних, країну, рідний край;
4)  дарування насолоди, гарного настрою і гумору, відчуття перебування у вирі життя глядачам, болільникам, друзям свого міста, країни, інших країн.

     Враховуючи все вище сказане, постійно намагаючись вдосконалювати свою роботу, «Школа класичного дзюдо» запрошує початківців, з досвідом занять дітей, юнаків і дівчат, дорослих в 2012 – 2013 навчальному році стати на захоплюючий шлях пізнання себе і світу, прихований в спортивному єдиноборстві та мистецтві дзюдо.
     Програма підготовки побудована таким чином, що дзюдоїст спочатку освоює уміння та навики падіння, базової акробатики, підготовчої хореографії. Потім освоюється класичний захват, уміння тримати пряму стійку в русі без партнера, з партнером, контролювати переміщення суперника, вести його за собою, на його, по кругу, з заведенням. Паралельно освоюється базова хореографія і по її засвоєнні – базові кидки на місці і в русі: кидок через стегно, задня і передня підніжка, підсічки, зачепи. Вдосконалення всіх технічних елементів в стійці і партері відбувається по спіралі, тобто через певні проміжки часу знову йде повторення певних прийомів з більш складним завданням.
     Пройшовши певний етап, розділ підготовки, учень складає іспити: «курс підготовки дзюдоїста-початківця», далі – згідно класифікації учнівських ступенів: 6 КЮ – білий пасок, 5 КЮ – жовтий пасок і т.д. Оволодівши умінням базової техніки дзюдо учень, за бажанням, має змогу брати участь у змаганнях клубного, міського, всеукраїнського рівня та при успішному виступі отримувати спортивні розряди, нормативи кандидата в майстри спорту (КМС) та майстра спорту (МС). Учні, які регулярно беруть участь у відбірних змаганнях 1-2 рази на рік безкоштовно проходять медичну комісію в Київському міському спортивному диспансері і можуть, при необхідності, проходити курс лікування та відновлення.
     Структура тренувального процесу побудована таким чином, що окрім 3-х разових занять (на тиждень) з дзюдо планується додаткове заняття з загально фізичної підготовки (силові фізичні вправи, заняття на тренажерах, спортивні ігри). Це тренування проходить в шкільній гімнастичній залі.
     В кінці кожного навчального року «Школа класичного дзюдо» організовує і проводить спортивно-оздоровчі збори «Спортивне літо». Перший традиційний збір в червні проходить на базі Олімпійського учбово-спортивного центру «Спартак», м. Алушта (шукайте щорічний звіт на блозі), другий збір проводиться в Карпатах - учбово-спортивна база "Заросляк". І третій збір - для досвідчених дзюдоїстів в смт Міжводне АР Крим.
     Будь-ласка, ознайомтеся з попереднім графіком навчально-тренувальних занять «Школи класичного дзюдо» на 2012 – 2013 навчальний рік.

Розклад навчально-тренувальних занять на
2012 – 2013 навчальний рік.  

Понеділок
14.30 - 15.45 – Підготовча група (6-8 років, 2-й рік навчання)
16.00 - 17.30 – Спортивна група (10-14 років, 4-6-й роки навчання)
17.30 - 19.00 – Група спортивного резерву + Група спортивного вдосконалення (10-16 років) 20.00 – 21.45 - «Студенти + дорослі» (від 17 і до …)

Вівторок
14.30 – 15.30 – Група початкової підготовки (6-7 років, 1-й рік навчання)
16.00 - 17.30 – Тренувальна група ( 7-10 років, 3-й рік навчання)
17.30 – 19.00 – Група спортивного вдосконалення

Середа
14.30 - 15.45 – Підготовча група (6-8 років, 2-й рік навчання)
16.00 - 17.30 – Спортивна група (10-14 років, 4-6-й роки навчання)
17.30 - 19.00 – Група спортивного резерву + Група спортивного вдосконалення (10-16 років) 20.00 – 21.45 - «Студенти + дорослі» (від 17 і до …)

Четвер
14.30 – 15.30 – Група початкової підготовки (6-7 років, 1-й рік навчання)
16.00 - 17.30 – Тренувальна група ( 7-10 років, 3-й рік навчання)
17.30 – 19.00 – Група спортивного вдосконалення

П,ятниця – день боротьби
14.30 - 15.45 – Підготовча група (6-8 років, 2-й рік навчання)+ Група початкової підготовки (6-7 років, 1-й рік навчання)
16.00 - 17.30 – Спортивна група (10-14 років, 4-6-й роки навчання)
17.30 - 19.00 – Група спортивного резерву + Група спортивного вдосконалення (10-16 років) 20.00 – 21.45 - «Студенти + дорослі» (від 17 і до …)
В п,ятницю (1-2 рази на місяць) практикується виїзд груп на дні боротьби в інші клуби.

Субота
10.30 - 11.45 – Тренувальна група ( 7-10 років, 3-й рік навчання)
12.00 – 14.00 – Всі дитячо-юнацькі групи (ЗФП, СФП, футбол, баскетбол, заняття проходять в гімнастичній залі)
16.00-18.00 – Школа самострахування при падіннях, акробатика, стретчінг, силові вправи, ази боротьби в партері для юних футболістів (вул. Дмитрівська, 39, ФСТ«Київський борцівський клуб»)

В "Школі класичного дзюдо" заняття проводяться за наступними напрямками:
1) Групові тренування для школярів.
2) Індивідуальні заняття для школярів. Використовується, як правило, для якісного та швидкого засвоєння базових рухових навиків самострахування і акробатики. У разі успішного оволодіння дитина переводиться до групи.
3) Групові тренування для дорослих: "Студенти + Дорослі", учбово-тренувальна група. Функціонує в відкритому режимі.
4) Індивідуальні заняття для дорослих(дзюдо, рукопашний бій, змішані бої). Для жінок: основи самострахування при падіннях, прикладна і психологічна підготовка при самообороні, бокс, боротьба (за інд. графіком, за наявності вільного робочого часу у тренера)

Увага!
Всі дитячо-юнацькі групи працюють за адресою: вул. Шота Руставелі, 47, СШ № 78, зал боротьби.
Група «Студенти+дорослі» працює за адресою: вул. Дмитрівська, 39, ФСТ«Київський борцівський клуб»

У випадку, коли ваша дитина не в змозі відвідувати групу початкової підготовки (не встигає на даний час), є можливість займатися в тренувальній групі або в групі спортивного резерву.
   
Для зарахування в «Школу класичного дзюдо» необхідно надати наступні документи:
1)  довідку про стан здоров’я від дільничного терапевта( дозвіл занять боротьбою)
2)  заява(заповнюється бланк)

Хочеться ще раз звернути вашу увагу на саме ставлення до занять в спортивній секції. Це не гурток, не факультатив, не додаткове заняття. Це серйозна, цілеспрямована важлива подія в житті кожного, хто до неї ходить. І наша з Вами, батьки, місія полягає в тому, щоб у дитини виникло і закріпилось саме таке бачення занять дзюдо. Тоді, можливо, й ставлення до свого життя буде в більшій мірі відповідальнішим. Дякую за увагу і терпіння!
Завжди з Вами, К.В. Мельник.

Комментариев нет:

Отправить комментарий